• Verloskundigenpraktijk Carus

Voeding

Voeding tijdens de zwangerschap is een belangrijk element voor het wel voelen van moeder en kind. Eet daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk. Eten voor 2 is daarvoor niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap of borstvoeding is niet verstandig. Wanneer je afvalt, komen namelijk uit het vetweefsel opgeslagen schadelijke stoffen vrij omdat het vet daaromheen verbrand wordt.

Zorg ervoor dat je verse groentes en fruit goed van te voren gewassen hebt. Let er verder op dat je geen rauwe melk- en vleesproducten gebruikt. Denk bij rauwe vleesproducten aan filet americain en een niet goed doorbakken biefstuk bijvoorbeeld. Rauwe vleesproducten kunnen de parasiet toxoplasmose bevatten die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind. Rauwe melk wordt verwerkt in bepaalde kazen, op de verpakking wordt dit aangegeven met de woorden: ‘au lait cru’ of ‘ongepasteuriseerde melk’, de meeste kazen in Nederland bevatten geen rauwe melk, maar ben er alert op.
Rauwe melk kan de listeriose bacterie bevatten die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind.
Rauwe vis mag wel gegeten worden, echter enkel als deze vers is en dus niet uit een vacuümverpakking komt.
Als laatste wat betreft de rauwe producten is het belangrijk dat je ook eieren goed gaar eet.

Ben voorzichtig met orgaanvlees, deze bevatten veel vitamine a wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren kind. Elke dag 1 boterham eten met leverworst of paté mag, het eten van lever wordt ontraden in de zwangerschap.