• Verloskundigenpraktijk Carus

Kraamtijd

Natuurlijk is ook de kraamtijd een zeer bijzondere tijd in jullie leven. In Nederland wordt deze op een unieke wijze verzorgd, wat overigens ook geldt voor de zwangerschap en bevalling. 8 dagen lang komt de kraamverzorgende aan huis die assisteert tijdens de bevalling en later de zorg op zich neemt over moeder en kind. Zij zal jullie beide controleren en om de dag brengt ook één van ons een visite aan huis. Na de kraamtijd neemt het consultatiebureau de zorg over.
Wanneer je om een  medische reden in het ziekenhuis bent bevallen kan het zijn dat je langer in het ziekenhuis moet verblijven, wanneer jullie dan naar huis gaan wordt deze zorg alsnog thuis opgestart.

Aangifte: dit dient te gebeuren binnen 3 werkdagen na de geboorte. Het weekend telt hierin mee als 1 dag. Bij de aangifte dient (meestal) de vader zijn legitimatiebewijs mee te nemen en het trouwboekje of het bewijs van erkenning. Hij dient deze aangifte te doen in de gemeente waarin jullie kind geboren is.

Verdere informatie over de kraamtijd:
- Verloop van het kraambed.
- Borstvoeding of flesvoeding

Verloop van het kraambed
Moeder:
Naweeën: de eerste 3-4 dagen na de bevalling kunnen naweeën ontstaan. Wanneer een bevalling snel is verlopen zijn deze vaak heftiger. Deze zijn nodig om de baarmoeder weer terug op de plaats te krijgen en het bloedverlies te beperken. Tijdens het geven van borstvoeding kun je deze naweeën ook ervaren, dit is een goed teken! Indien deze vervelend of te pijnlijk zijn mag je paracetamol gebruiken, ook wanneer je borstvoeding geeft. Let erbij wel op dat de paracetamol dan geen codeïne en dergelijke bevat.

Stuwing: rondom dag 4 na de bevalling kan stuwing ontstaan. De bloedvaten in de borsten zijn rijkelijk gevuld met bloed wat wordt gebruikt om borstvoeding aan te maken. Dit voelt hard en gespannen aan. Het is een normaal proces en verdwijnt na ca. 1-2 dagen. Tips hierbij zijn koude compressen (na het geven van borst voeding of continu wanneer je flesvoeding geeft), warmte voor het geven van borstvoeding (wanneer je flesvoeding geeft gebruik je geen warmte, enkel koude compressen), gekneusde witte koolbladeren en een stevige beha.

Baby Blues: door hormonale veranderingen, stuwing, evt. hechtingen en de verantwoordelijkheid naar jullie baby kunnen op dag 3-4 ‘kraamtranen’ ontstaan. Dit is hartstikke normaal! Na enkele dagen verdwijnt dat weer. Geef hieraan toe en hou ze zeker niet tegen.

Hechtingen: na een scheur of knip moet je worden gehecht. Je kunt hiermee gewoon lopen, staan, zitten, liggen en naar het toilet.  De eerste keer ontlasting krijgen kan daarmee eng zijn, neem de tijd hiervoor, de hechtingen kunnen niet stuk gaan. Bij genezing kunnen ze een trekkerig gevoel geven, wanneer je hier last van hebt kunnen de hechtingen op zijn vroegst op dag 6 na de bevalling verwijderd worden.

Kind:
Spugen: de eerste 24 uur kan de baby misselijk zijn van het ingeslikte vruchtwater of bloed, dit kan de kleine uitspugen, draai de baby op de zij en klop zachtjes op de rug.

Ontlasting: de eerste ontlasting wordt meconium genoemd en is zwart van kleur, hierna volgt de overgangsontlasting welke bruin van kleur is en vaak gepaard gaat met buikkrampen omdat de darmen voor het eerst voeding te verwerken krijgen. Wanneer de darmen helemaal doorspoeld zijn met voeding wordt de ontlasting geel van kleur.

Plassen:  de eerste dagen na de geboorte is het mogelijk dat de baby een soort van kristallen uitplast, de zogenoemde uraten. Dit is normaal. Het krijgen van ontlasting en urine geschiedt meestal binnen 24 uur na de bevalling.

Temperatuur: de temperatuur van de baby hoort te zijn tussen 36.5 en 37.5 graden Celsius. De eerste dagen zal de baby een kruik en een muts nodig hebben omdat in de baarmoeder de temperatuur constant 37 graden Celsius was.
Geel zien: rondom dag 4 gaan veel kinderen geel zien, dit is normaal. Dit komt omdat de lever onrijp is bij alle pasgeborene. Deze lever wordt wel al geacht afvalstoffen te kunnen verwerken die ontstaan door de afbraak van rode bloedcellen waarvoor de milt zorgt. Deze rode bloedcellen worden afgebroken omdat nieuwe zich vormen. Doordat de lever niet al deze afvalstoffen kan verwerken gaan deze onderhuids zitten waardoor dat zich uit in geel zien. Het is dan van belang om de alertheid van jullie baby in het oog te bewaren en voldoende voeding aan te bieden. Door de ontlasting en urine verlaten deze afvalstoffen ook het lichaam. Sommige kinderen gaan te geel zien, dan is controle gebaat door middel van een hielprik. De kraamverzorgende en wij houden dit in de gaten.

Gewicht: het is normaal dat een pasgeborene gaat afvallen. Dit komt doordat ze plots zelf voor voeding moet zorgen en tevens zijn/haar temperatuur moet behouden. Het maximale is 10% van het geboortegewicht. Hierna mag de kleine er 2-3 weken over doen om terug te komen op het geboortegewicht.

Hielprik en gehoortest: deze worden uitgevoerd door de wijkverpleegkundige op ongeveer dag 5. Zij wordt middels de aangifte op de hoogte gebracht van de geboorte waardoor zij automatisch langskomt nadat zij een afspraak gemaakt heeft. De hielprik wordt gedaan om bepaalde stofwisselingsziekten te traceren.
  
Borstvoeding of flesvoeding:
Het is goed om tijdens de zwangerschap al na te denken over welke voeding jullie willen gaan geven. Het is belangrijk hierbij dat jullie je beide goed voelen bij welke keuze dan ook. Borst- en flesvoeding hebben beide voor- en nadelen, hieronder staat het een en ander uitgelegd.

Borstvoeding:
Borstvoeding is een natuurlijk product en goed afgesteld op je baby wat betreft de samenstelling. De borstvoeding past zich  gedurende de ontwikkeling van je baby telkens aan. Het bevat antistoffen tegen bepaalde infecties en het verkleint de kans op een allergie wanneer deze bijvoorbeeld in de familie voorkomen. Door de techniek die jullie baby moet toepassen tijdens het zuigen worden de kaken goed ontwikkeld.

Wanneer jullie de keuze tot borstvoeding hebben gemaakt is het belangrijk dat jullie je daar goed bij voelen. Borstvoeding geven is een natuurlijk proces maar geen instinctief gedrag. De meeste vrouwen hebben nog niet de gelegenheid gehad om op voorhand hiermee al vertrouwd te raken namelijk. Het is daarom belangrijk dat je de eerste dagen geduld kunt opbrengen en je tijdens de voeding kunt ontspannen. Bij borstvoedingsproblemen kun je altijd ons raadplegen, indien nodig kan er ook altijd een lactatiekundige ingeschakeld worden.

Flesvoeding:
Flesvoeding is zorgvuldig samengestelde voeding speciaal voor zuigelingen. De wetenschap en de industrie stellen het product steeds bij zodat het zo veel mogelijk overeenkomt met de moedermelk. Jij, je partner of anderen kunnen de flesvoeding geven. Er is keuze uit verschillende merken, deze merken bevatten ook weer verschillende producten. Er is bijvoorbeeld keuze tussen standaard 1 voeding en hypo-allergene voeding. Wanneer er allergieën voorkomen in de familie voorkomen is het verstandig om te kiezen voor hypo-allergene voeding. Deze bevatten namelijk een aantal antigenen voor allergieën.

Mocht de tongriem te kort zijn? Yvonne is in de mogelijkheid om deze te klieven. Wijzelf of de lactatiekundige kan dit vaststellen. Klik hier voor meer informatie (PDF).