• Verloskundigenpraktijk Carus

Echoscopie

Tijdens de zwangerschap worden er op verschillende momenten echo’s gemaakt om jullie kleine te bekijken. Deze worden gemaakt:

  • Rond 7 weken zwangerschap wordt de 1e echo aangeboden. Soms wordt deze vaginaal gemaakt omdat de baarmoeder dan nog achter het schaambot zit. Wanneer je 45 minuten op voorhand 3 glazen water drinkt is het misschien mogelijk om de echo uitwendig te maken doordat de blaas deze naar boven duwt. Wanneer je vaginaal bloedverlies hebt gehad of in het verleden een miskraam kun je dit via een telefoongesprek aangeven, het is dan mogelijk om iets eerder een echo te krijgen. Tijdens de echo bekijken we  of er hartactie te zien is.
  • Tussen de 10 & 12 weken zwangerschap meten we via de echo jullie kindje op van hoofd tot stuit, deze meting herhalen we een aantal keren en bepaald de zwangerschapsduur.
  • Tussen de 11 en 14 weken wordt evt. opnieuw een echo gemaakt. Het echobeeld ziet er plots anders uit! Lichaamsdelen van jullie kleine zijn goed  te herkennen en worden goed bekeken. Tijdens deze echo kan de nekplooimeting worden uitgevoerd waarbij een risicobepaling kan worden gemaakt op verschillende chromosomale (genetische) syndromen, dit wordt tijdens het spreekuur uitvoerig besproken om een welbewuste keuze te kunnen maken over het wel/niet laten uitvoeren van deze test. Ook kun je kiezen voor de NIPT, wederom een onderzoek welke syndromen kan opsporen. Voor meer informatie: www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl 
  • Rondom  20 weken kan  de SEO worden gemaakt, dit staat voor Structureel Echoscopisch Onderzoek. Tijdens deze echo worden de structuren van de kleine goed bekeken en beoordeeld. Ook deze echo wordt tijdens het spreekuur uitvoerig besproken.
  • Rondom  de 30, 32 en 36 weken zwangerschap wordt de groei nog eens bekeken, de ligging van de kleine, de hoeveelheid vruchtwater en de plek waar de moederkoek zich heeft genesteld.